Rubinen er altid blev forbundet med de fineste egenskaber og målsætninger.

Navnet rubin stammer fra det latinske ruber, som betyder rød, og rubinens farve

skyldes krom. Rubin er som safir en variant af mineralet korund, men korund af smykkekvalitet er sjældent.

Blandt ædelstene overgås rubin med 9 på Mohs’ skala kun af diamanter og moissanite i hårdhed.

De første rubiner blev fundet på Sri Lanka omkring 500 f. Kr., men gennem århundreder kom de fleste og flotteste rubiner på markedet fra det nordlige Myanmar

Den allersmukkeste farve bliver ofte beskrevet som ”dueblods rød”. Fra 1900-tallet er det centrale Myanmar blevet verdens største udvindingsområde.

Der er også blevet udvundet rubiner i Thailand, Cambodja, Indien, Pakistan og Afghanistan. Senest er der fundet rubiner under Grønlands indlandsis.

Den første syntetiske rubin blev frembragt i 1837. De anvendes i videnskaben, og eksempelvis blev de første lasere udviklet med syntetiske rubinkrystaller.

Rubiner har altid været meget værdsat i Asien. Den

persiske shah Jahan (1627-58) sad og udbredte sin ekspertviden om ædelsten på sin påfugletrone med blandt andet 108 rubiner. Man brugte rubiner i ornamenter

i Indien og Kina. De blev indmuret i en bygnings fundament for at sikre en god fremtid for byggeriet. Den kinesiske kejser Kublai Khan tilbød en hel by i bytte for en enorm stor rubin, fortæller legenden. Rubin betragtes som den smukkeste af de tolv ædelstene skabt af Gud.

Af de smukkeste i skønhed og farve er ”Edward’s

Ruby”, som vejer 167 carat, som kan ses på British Museum of Natural History in London, og ”Rossers Reeves Star Ruby” på 138,7 carat, som kan ses på Smith

sonian Institution i Washington, DC.

Det juvelsæt, som kronprinsesse Mary ofte bærer ved officielle lejligheder, stammer fra Napoleons tidligere forlovede, Désirée, som hun medbragte til Sverige, da Désirées mand, Jean-Baptiste Bernadotte, blev adopteret som kronprins af Sverige. Dronning Ingrid testamenterede det til kronprins Frederik, hvorfor det i dag bliver båret af kronprinsesse Mary.

Rubin er lykkesten for juli og symboliserer kærlighed og usårlighed