Smaragd er et grønt mineral, som tilhører beryl-gruppen ligesom akvamarinen. Den grønne farve kommer hovedsagligt fra krom. På Mohs’ skala er smaragden 7½-8.

Ordet smaragd kommer via græsk smaragdos fra sanskrift marakta, men er af semitisk oprindelse og betyder ”grøn sten”.

Verdens største forekomster findes i Colombia i Syd-amerika, og udgør omkring 78 procent af verdens produktion. Den vigtigste er Muzo-minen ca. 100 km. nordvest for Bogota.

I dag har Brasilien, Zambia og Zimbabwe tilsammen en markedsandel på omkring 20 procent.

Smaragden er forholdsvis sart overfor slag, hvorfor den ofte slibes i trappeslib med afskårne hjørner, det såkaldte smaragd-slib.

En smaragd i topkvalitet kan være mere værdifuld end en diamant.

Der findes mange store smaragder, som i værdi og berømthed kan måle sig med både diamanter og rubiner. I British Museum of Natural History i London opbevares en pragtfuld smaragd på mere end 100 carat. I Museum of Natural History i Washington, D.C. ses en af de største smaragder på 858 carat, ligesom man i Kreml i Moskva og blandt de persiske kronjuveler har fantastisk flotte smaragder. Men noget af det mest imponerende opbevares i Wiens skatkammer. Det drejer om en 12 cm høj salves-krukke på 2.205 carat, som er skåret ud af et eneste stykke krystal. Iranian National Treasury opbevarer den tidligere kejserinde Farahs smaragd diadem. Istanbuls Topkapi Museum udstiller kostbare smaragdsmykker fra de tyrkiske sultaner, og så var smaragden også en af de sten, som prydede ypperstepræstens brystplade i det jødiske tempel i Jerusalem. Først med spaniernes erobring af Sydamerika i 1500-tallet blev smaragderne mere almindelige i Europa. Christian 6. forærede i 1723 en meget smuk samling smaragder til sin hustru, dronning Sophie Magdalene. Hun bestemte i sit testamente i 1746, at hendes smykker for altid skulle være til rådighed for landets siddende dronning. Diamantsmykkesættet i de danske kronjuveler er nok samlingens mest kostbare, men derefter kommer smaragdsættet, der er helt unik på grund af samlingens størrelse. Det siges, at intet kongehus har en smaragdsamling som det danske, og sættet kan ses på Rosenborg Slot.

Smaragd er lykkesten for maj og symboliserer kærlighed, trofasthed og forår.